RaisingResults
Wij helpen jou je doelgroepen beter te begrijpen. Zodat jij kunt groeien in een digitale wereld.

Blog

De laatste ontwikkelingen over digitale marketing volgen? Of jouw digitale marketingresultaten vergelijken met anderen? Laat je inspireren door onze blogs!

Hoe wijs jij je contacten de weg?

 

Een vriend van mij vertelde over zijn vrijgezellenfeestje. Hij moest van zijn vrienden in een monnik kostuum naar De Dam in Amsterdam, om daar willekeurig mensen de weg ergens naartoe te wijzen. Dus stapte hij ongevraagd op allerlei mensen af en zei dingen als: "Dag mevrouw, u moet hier na 100 meter rechtsaf, dan de 2e straat links nemen, dan de eerste rechts, en dan bent u er." 

De reacties van het publiek waren natuurlijk te voorspellen: deze mensen waren helemaal niet op zoek naar een locatie, ze waren de weg niet kwijt en zaten niet te wachten op een routebeschrijving. Sommige mensen raakten geïrriteerd, anderen waren verbaasd en verklaarden hem voor gek -  natuurlijk besloot niemand de route te volgen die ze zojuist uitgelegd hadden gekregen.

Zou jij het doen?

Natuurlijk niet. Je volgt niet zomaar een route zonder dat je daar behoefte aan hebt, op weg naar een bestemming die je op dat moment helemaal niet wilt. Maar... in onze marketing en fondsenwerving doen we dit vaak wél! We denken allerlei journeys uit, stoppen mensen in zo'n journey en vertellen hen wat interessant voor ze is. En dan analyseren we na afloop deze 'journeys' om te kijken hoe we de mensen verder in onze funnel kunnen krijgen.

Eigenlijk niet zo gek dat dit niet geweldig werkt.

Het is veel effectiever om mensen de weg te wijzen, die wél om die informatie verlegen zitten, of die wél een concreet doel voor ogen hebben. Daarom is het belangrijk om niet alleen je zelf uitgedachte 'journeys' te lanceren en op mensen af te sturen, maar om ontvankelijk te zijn voor hún vragen. Want anders ben je eigenlijk niks meer dan een soort reisbureau met reizen die vooraf helemaal ingekaderd zijn.

Een praktijkvoorbeeld:

Je hebt een grote lijst met trouwe donateurs. Je hoopt dat veel van hen hun gift in een periodieke schenkingsakte willen vastleggen. Dus stuur je deze trouwe donateurs daar out of the blue 3 e-mails over, waarin je hen overtuigt dat dit een goed idee is. Een handjevol van hen zal dit misschien doen. Niks mis mee. Maar, als je uitgaat van de behoeften van je achterban, dan werkt het als volgt: Je neemt een bericht over periodiek schenken op in een nieuwsbrief met meerdere onderwerpen. Je maakt inzichtelijk wie er tussen alle berichten op dít onderwerp klikt, en volgt wat die mensen in je website doen. Misschien vullen ze het rekenvoorbeeld in (belastingvoordeel voor jou!) of downloaden ze een formulier? Deze momenten van engagement richt je in als triggers, op basis waarvan je een opvolging verstuurt. 

Je weet dan zeker dat je volgende bericht terechtkomt bij mensen die geïnteresseerd zijn in dit onderwerp. En dat doe je niet alleen rondom 'periodiek schenken', maar met alle 'producten' die je je achterban te bieden hebt. Niet jouw kalender bepaalt het verzendschema, maar de interacties van je achterban, die je feitelijk in beeld hebt. Als je hiermee begint, zie je al snel dat dit werkt. Je bent voor deze mensen dan namelijk relevant aan het communiceren. Je haakt in op hún actualiteit.

De juiste bestemming voor de juiste persoon

Je kunt dit natuurlijk met je complete aanbod doen. Denk aan: petities, donatiepagina's, bedrijfsrelaties, nalatenschappen, crowdfunding campagnes, et cetera, et cetera. Hoe meer triggers je instelt, en hoe meer je een profiel van je doelgroep opbouwt, hoe relevanter je met ze kunt communiceren en een verbinding met ze kunt maken. Natuurlijk filter je hier binnen, je prioriteert wat relevant is, omdat je wilt voorkomen dat je je contacten met allerlei verschillende berichten tegelijkertijd overvalt. Dit implementeren is makkelijker dan ooit!

 

MartijnMoens2-RaisingResults.jpg

Meer weten over klantgerichte marketing?

Wil jij als fondsen- of ledenwervende organisatie ook groeien in relevanter communiceren, door middel van marketing automation?

Martijn is Customer Experience Consultant en begeleidt fondsen- en ledenwervende organisaties met klantgerichte marketingprojecten. Neem contact met hem op via mail of 06-15424986. Of vul het onderstaande formulier in, dan neemt hij contact met jou op!

 
 
Martijn Moens