RaisingResults
Wij helpen jou je doelgroepen beter te begrijpen. Zodat jij kunt groeien in een digitale wereld.

Blog

De laatste ontwikkelingen over digitale marketing volgen? Of jouw digitale marketingresultaten vergelijken met anderen? Laat je inspireren door onze blogs!

Hoe een gebruiksvriendelijk donatieformulier bijdraagt aan 1,7 miljoen euro aan donaties

 

Online fondsenwerving werkt niet!” Die kreet heb ik de afgelopen jaren veel gehoord uit de sector. Mijn standaardantwoord; “bij Stichting Vluchteling wel!”.
Zoals te lezen in het jaarverslag van Stichting Vluchteling zijn de inkomsten uit eenmalige online donaties gestegen van 994.870 euro in 2016 naar 1.696.754 euro in 2017. Een stijging van meer dan 70%!! Hoe dat kan?

  • Gerichte online advertenties (in de juiste fase van donor journey)
  • Het gebruikersvriendelijke donatieformulier
  • Gebruik van concrete geefvoorbeelden

Vorig week schreef ik over hoe gerichte online advertenties op het juiste moment in de donor journey hebben gezorgd voor meer online inkomsten. Deze week vertel ik meer over het gebruiksvriendelijke donatieformulier van Stichting Vluchteling.

SVdoneren.png

Gebruiksvriendelijk doneren

Een goed donatieformulier is gebruiksvriendelijk en maakt doneren zo eenvoudig mogelijk. Open deur? Helaas niet! Veel donatieformulieren zijn alles behalve gebruiksvriendelijk voor een groot aandeel van de bezoekers. Meer dan 70% (gemiddeld) van het websitebezoek bij goede doelen komt via een mobiele telefoon. Toch werken veel formulieren nog niet (goed) op mobiele telefoons. Ook haken veel bezoekers af omdat formulieren te lang zijn. Als fondsenwerver begrijp ik heel goed waarom goede doelen zo veel persoonsgegevens willen. Maar is het positieve effect op de DM-inkomsten aantoonbaar groter dan het negatieve effect op de online inkomsten?

Het donatieformulier van Stichting Vluchteling bestaat uit een paar eenvoudige stappen (op desktop en mobiel). In deze stappen worden alleen de essentiële persoonsgegevens uitgevraagd. Daarnaast wordt er slim gebruik gemaakt van de verleidingstechnieken van Robert Cialdini. Een van die technieken is sociale bevestiging. Dat werkt ongeveer zo, op het moment dat mensen op straat ergens naar kijken, worden anderen nieuwsgierig en gaan erbij staan kijken. Kortom: als meer mensen bepaald gedrag vertonen, dan is de kans groter dan jij dat gedrag ook gaat vertonen. Stichting Vluchteling gebruikt deze techniek door het aantal huidige donateurs te benoemen en door de woorden 'meest gekozen' bij (het gewenste) donatiebedrag. Het resultaat? Blije donateurs en heel veel meer online inkomsten (en daarmee meer noodhulp mensen op de vlucht voor oorlog en geweld)!

Volgende week vertel ik meer over de kracht van concrete geefvoorbeelden in de (online) donor journey.

 

Werkt online fondsenwerving nog niet (goed genoeg) bij jouw goede doel?

Ik help jullie graag met een Online Fundraising Kick-off (1.250,- ex btw). Samen kijken we dan eerst naar jullie huidige online fondsenwerving. Al sparrende in een werksessie bouwen we samen aan jullie online actieplan voor de toekomst. Wat je krijgt? Een overzichtelijk plan van aanpak om jouw online fondsenwerving te laten groeien.

Jasper is Digital Marketeer en begeleidt fondsen- en ledenwervende organisaties om (online) marketing effectief en klantgericht in te zetten. Neem contact met hem op via mail of 085-0280300. Of vul het onderstaande formulier in, dan neemt hij contact met jou op!

 
 
Jasper Bengevoord